Partint d’un fonament prou important com són els principis de la Llei de memòria històrica (Llei 52/2007, de 26 de desembre) –donar a conèixer la nostra història, fomentant la memòria democràtica; contribuir a facilitar la recopilació i el dret d’accés a la informació històrica sobre la Guerra Civil; treballar i sumar esforços amb l’objectiu de reparar la memòria de les víctimes represaliades– Jo hi era és un projecte que neix amb els següents objectius:

  • Rehabilitar i dignificar la memòria dels presoners polítics del castell de Bellver durant la Guerra Civil a partir d’un element tangible com són els grafits.
  • Aprofundir en el rol penitenciari que tingué aquest edifici durant el conflicte i el seu paper en l’aparell repressor franquista.
  • Plantejar la necessitat de desenvolupar futures investigacions que permetin, per una banda, mesurar l’impacte que tingueren les restauracions del castell en els anys quaranta i, en segon terme, iniciar polítiques de conservació i protecció.

Aquesta tasca s’ha fonamentat metodològicament a partir d’una exhaustiva anàlisi documental, bibliogràfica i patrimonial durant el 2017. Al testimoni i col·laboració directa de familiars de presoners i especialistes en història contemporània, s’afegeix la consulta directa de fonts bibliogràfiques i el buidatge de documentació conservada a l’Arxiu del Regne de Mallorca (Palma), Biblioteca Bartomeu March (Palma), Centre d’Estudis i Documentació Contemporània – CEDOC (Palma), Biblioteca de Can Sales (Palma), Centre Documental de la Memòria Històrica (Salamanca), Arxiu Provincial de Salamanca i, finalment, l’Arxiu General de l’Administració (Alcalá de Henares).

Jo hi era és una primera passa en la recuperació de la memòria recent d’un edifici d’un gran pes històric com és el castell de Bellver. Una tasca que ha de ser continuada en investigacions futures, ja no només per a conèixer més detalls sobre la seva funció com a presó, sinó perquè representa una oportunitat única per a recuperar –tot i que petits fragments, a parets i columnes– una part de la memòria dels seus presoners.

Crèdits

Aina Ferrero-Horrach

Tomeu Canyelles Canyelles

Antoni Mir Marí

Teresa Hita García

Amb el suport de:

      

Puja